joi, 2 august 2007

Cornulete cu nuca

În vremuri de tinerețe nu demult apuse, aceste cornulețe au fost unul dintre argumentele cu impact puternic în ceea ce privește lista (imaginară) în care mi-am dat răspunsurile la întrebarea "Ce îmi place și ce nu îmi place la El?".  Lista cu ce nu îmi place nu prea era completată (păi nu se spune că dragostea e oarbă?!). În schimb, lista cu ce îmi place avea subpuncte cu argumente supreme, de genul: are gropiță-n obrazul drept, are zâmbet frumos și maică-sa face prăjituri divine, deci are o mamă extraordinară. Din capitolul prăjituri divine, vă împărtășesc și vouă, dragii mei, rețeta cornulețelor care l-au făcut faimoas într-un întreg cămin studențesc, rețetă pe care am trecut-o acum în caietul virtual de amintiri culinare (și alte trăsnăi) de pe happy-ro. Așadar, aveți nevoie de următoarele ....

...INGREDIENTE:


- 500 g făină
- un cub (50g) de drojdie proaspătă
- 250 g zahăr + încă 2 linguri de zahăr
- 3 gălbenușuri
- 50 ml lapte
- 50 ml smântână grasă
- 250 g margarină (Unirea)
- 250 g nuci măcinate
- 50 g stafide
- arome (vanilie, rom)


Mai întâi, se dizolvă drojdia cu cele 2 linguri de zahăr și cu laptele călduț. Se adaugă și 2 linguri de făină. Se omogenizează și se lasă la loc călduț să dospească maiaua.

Restul de făină se freacă între palme cu margarina.


Se adaugă cele 3 gălbenușuri, smântâna, vanilia și maiaua.




Se obține un aluat nu foarte vârtos.



Se face sul și se împachetează în folie alimentară și se dă la rece (se poate și la congelator) pentru 15-20 de minute.


În acest timp se pregătește umplutura. Se face o bezea din cele trei albușuri bătute spumă cu 250 g zahăr.



Când e gata bezeaua se adaugă, puțin câte puțin cele 250 g nucă măcinată și 50 g stafide, iar ca și aromă se poate pune rom. (Stafidele le puteți ține la înmuiat în rom sau în cognac). Niște răzătură de coajă de portocale ar face gustul divin.



Se scoate de la rece aluatul, care se porționează în "felii" groase cam de 2,5cm.




Se întinde fiecare felie sub forma de disc, se taie în 4, se pune o linguriță din bezeaua cu nuci și stafide, iar apoi se rulează și i se dă formă de "cornuleț". Țineți la rece rstul de felii, până ajungeți să le întindeți, altfel riscați ca aluatul să devină prea moale și greu de manevrat.



Se ung cornulețele cu gălbenuș de ou bătut. Se coc în tavă neunsă, în cuptorul preîncălzit.




Calde, se presară cu zahăr pudră vanilat. Sau se poate omite acest pas. 
Sunt cu atât mai bune cu cât au timp să stea mai mult (2-3-4 zile), dar la noi nu au avut niciodată timp să stea atâta, chiar dacă fac de fiecare dată porție dublă... Sunt ideale printre fursecurile de Crăciun!





  • Cornulețele se păstrează într-un castron mare de plastic/tabla care are capac.
  • Umplutura poate fi schimbată: de exemplu le-am umplut și cu rahat, sau cu bezea de albuș amestecată cu dulceață de gutui (dar cred că merge orice fel de dulceață), sau cu bezea amestecată cu mac măcinat, aici merge după inspirația fiecăruia (și după ce are în frigider, în cămară). Și evident că nu s-ar mai numi cornulețe cu nucă :)
Să vă fie de bine!

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu